Opas: Grillitekniikat

Yksi parhaista asioista Suomen keväissä, kesissä ja varhaisissa syksyissä on mahdollisuus grillata. On harvinaista mikään voittaa tuoreen grillatun illallisen nauttimista perheen ja ystävien kanssa, istuen yhdessä ilta-auringossa. Monet meistä ovat oppineet grillitekniikat ja pitävät siitä kiinni. Harjoittelu tekee mestarin, ja se johtaa usein täydellisesti grillattuun ruokaan joka kerta. Mutta on monia erilaisia tapoja grillata, jotka johtavat täysin erilaisiin tuloksiin. Joten miksi et kokeilisi taitojasi ja kokeilisi muutamia uusia grillitekniikoita? Et varmasti tule katumaan!

Suora grillaus

Yleisin muoto, jota useimmat tuntevat ja käyttävät, on suora grillaus. Se tarkoittaa juuri sitä, että asetat grillattavan kohteen suoraan lämmön päälle ritilälle. Tällä tavoin grillaus tapahtuu nopeasti, yleensä noin 15-30 minuuttia, samalla kun saat sen klassisen grillipinnan, jota niin monet tavoittelevat.

Koska ruoka asetetaan suoraan lämmönlähteen päälle, suora grillaus vaatii sinulta jatkuvaa huomiota ja ruoan valvontaa koko ajan. Se tapahtuu nopeasti, ja sinun täytyy kääntää lihaa, vihanneksia tai mitä tahansa grillaat saadaksesi täydellisen tuloksen.

Epäsuora grillaus

Epäsuorassa grillauksessa teet päinvastoin. Silloin sijoitat ruoan lämmönlähteen viereen suljetun kannen alle ja annat lämmön ympäröidä ruokaa. Epäsuora grillaus kestää kauemmin, mutta koska sinun ei tarvitse kääntää lihaa, se ei vaadi yhtä aktiivista valvontaa sinulta.

Tämän menetelmän etuna on, että grillitulos on erittäin tasainen ja siinä on paljon grillimakua. Jos grillaat jotain, joka helposti kuivuu, epäsuora grillaus on täydellinen menetelmä, koska se ei kuivata raaka-aineita samalla tavalla.

Epäsuora grillaus kaasugrillissä

Grillitekniikat toimivat erittäin hyvin sinulle, joka käytät kaasugrilliä. Jos sinulla on useampia polttimia, esilämmitä grilli muutaman minuutin ajan ja sulje sitten keskimmäiset polttimet. Sijoita ruoka sitten niihin sivupolttimiin ja anna niiden jatkaa toimintaansa kannen alla.

50/50-menetelmä

Kun valmistat ruokaa, joka vaatii eri ajan, 50/50-menetelmä on hyvä vaihtoehto. Tällä grillitekniikalla jaat grillin pinnan kahtia – toisen suoraa grilliä varten ja toisen epäsuoraa varten. Aloitat ruoan grillaamisen suoralla lämmöllä saadaksesi halutun grillipinnan. Sen jälkeen siirrät sen epäsuoraan osaan, jossa annat lihan sisäosan lämmetä haluttuun lämpötilaan. Ruokaa grillatessa voit lisätä nopeasti valmistettavia osia ja lisukkeita suoraan grillille. Tällä menetelmällä kaikki ruoka voi valmistua samanaikaisesti.

Reverse sear

Saadaksesi täydellisen grillatun palan, jossa on uskomattoman hyvä ja rapea grillipinta, voit käyttää reverse sear -menetelmää. Se on hieman monimutkaisempi menetelmä kuin muut, mutta tulos on uskomattoman hyvä.

Käytä tätä grillitekniikat aloittaaksesi ruoan grillaamisen matalalla lämmöllä kannen alla, yleensä noin 100 asteessa. Jatka tällä tavalla kunnes lihan sisus on muutaman asteen halutun lämpötilan alapuolella

Sen jälkeen poista kansi ja anna ruoan levätä noin vartin ajan. Valmistaessasi grilliä suoraa grilliä varten. Kun ruoka on levännyt tarpeeksi, sivele siihen voita tai öljyä ja laita se takaisin grilliin. Grillaa se nopeasti saadaksesi halutun grillipinnan. Samalla saavutat oikean sisälämpötilan. Tuloksena on täydellisesti grillattu raaka-aine uskomattoman hyvällä ja rapealla grillipinnalla.

Grillaus kaasugrillillä

Kuten huomaat, 50/50-menetelmä ja reverse sear sisältävät sekä epäsuoran että suoran grillauksen. Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset kokeilla, voit käyttää kaasugrilliä erinomaisesti. Useamman polttimen ansiosta voit valita sammuttaa yhden tai useampia niistä. Näin voit grillata sekä epäsuorasti että suoraan samanaikaisesti. Erityisen hyödyllistä on, jos grillissäsi on vähintään 3 tai 4 poltinta.

Suosittuja artikkeleita

Grillaa parvekkeella
Grillit
heatnordic.fi

Grillaaminen parvekkeella – Säännöt

Grillaaminen parvekkeella kasvaa suosiotaan. Ulkona tapahtuva toiminta vaikuttaa vaivattomalta, mutta säännöt ja määräykset voivat yllättää monet. Tutustutaanpa siis tarkemmin grillaamiseen parvekkeella. Saa grillaaminen parvekkeella? Se, saako parvekkeella grillata vai ei, riippuu useista tekijöistä. Ruotsissa ei tosiaankaan ole suoria lakeja tästä

Lue lisää »
Sahara-grilli grillin suojapeite takapihalla
Grillit
heatnordic.fi

Siksi tarvitset grillin suojapeite

Monille suomalaiselle ulkogrillailu on yksi kesän ehdottomista parhaista puolista. Mikään ei voita täydellistä grillattua illallista aurinkoisena kesäiltana. Nykyään kaasugrilli on tullut yhä suositummaksi suomalaisten grilliharrastajien keskuudessa. Kaasulla lämpötila nousee nopeasti ja sitä on helppo säätää, mikä on paljon vaikeampaa hiilipolttoaineilla.

Lue lisää »
3 grillitarvikkeet ripustettu grillin kylkeen
Grillit
heatnordic.fi

Vinkkejä – 10 grillitarvikkeet

Grillitarvikkeet ovat monipuolisia ja hyödyllisiä välineitä grillaamiseen. Tietysti tarpeesi voivat vaihdella, joten tässä esittelemme 10 suosituinta vaihtoehtoa. Hauskoilla ja älykkäillä grillitarvikkeilla voit tehostaa grillauskokemustasi ja saavuttaa monipuolisempia lopputuloksia. Löydät varmasti sopivan grillitarvikkeen valikoimastamme! Savulaatikko Savulaatikko antaa enemmän makua ruokaan ja

Lue lisää »
Pizzakivi kaasugrillissä
Grillit
heatnordic.fi

Grillaa pizza pizzakivi päällä

Leipomalla pizzaa kotona kätevän pizzakivi avulla varmasti tulet olemaan äärimmäisen suosittu ystävien ja perheen keskuudessa! Voit siirtää ruoanlaittoa ulos käyttämällä pizzakiviä grillissä, mutta et tarvitse antaa vuodenaikojen rajoittaa sinua. Ihanan grillatun pizzan kanssa kotona oleminen pizzakiven avulla tulee vielä viihtyisämmäksi,

Lue lisää »