Yksi parhaista asioista Suomen keväissä, kesissä ja varhaisissa syksyissä on mahdollisuus grillata. On harvinaista mikään voittaa tuoreen grillatun illallisen nauttimista perheen ja ystävien kanssa, istuen yhdessä ilta-auringossa. Monet meistä ovat oppineet grillitekniikat ja pitävät siitä kiinni. Harjoittelu tekee mestarin, ja se johtaa usein täydellisesti grillattuun ruokaan joka kerta. Mutta on monia erilaisia tapoja grillata, jotka johtavat täysin erilaisiin tuloksiin. Joten miksi et kokeilisi taitojasi ja kokeilisi muutamia uusia grillitekniikoita? Et varmasti tule katumaan!
Suora grillaus
Yleisin muoto, jota useimmat tuntevat ja käyttävät, on suora grillaus. Se tarkoittaa juuri sitä, että asetat grillattavan kohteen suoraan lämmön päälle ritilälle. Tällä tavoin grillaus tapahtuu nopeasti, yleensä noin 15-30 minuuttia, samalla kun saat sen klassisen grillipinnan, jota niin monet tavoittelevat.
Koska ruoka asetetaan suoraan lämmönlähteen päälle, suora grillaus vaatii sinulta jatkuvaa huomiota ja ruoan valvontaa koko ajan. Se tapahtuu nopeasti, ja sinun täytyy kääntää lihaa, vihanneksia tai mitä tahansa grillaat saadaksesi täydellisen tuloksen.
Epäsuora grillaus
Epäsuorassa grillauksessa teet päinvastoin. Silloin sijoitat ruoan lämmönlähteen viereen suljetun kannen alle ja annat lämmön ympäröidä ruokaa. Epäsuora grillaus kestää kauemmin, mutta koska sinun ei tarvitse kääntää lihaa, se ei vaadi yhtä aktiivista valvontaa sinulta.
Tämän menetelmän etuna on, että grillitulos on erittäin tasainen ja siinä on paljon grillimakua. Jos grillaat jotain, joka helposti kuivuu, epäsuora grillaus on täydellinen menetelmä, koska se ei kuivata raaka-aineita samalla tavalla.
Epäsuora grillaus kaasugrillissä
Grillitekniikat toimivat erittäin hyvin sinulle, joka käytät kaasugrilliä. Jos sinulla on useampia polttimia, esilämmitä grilli muutaman minuutin ajan ja sulje sitten keskimmäiset polttimet. Sijoita ruoka sitten niihin sivupolttimiin ja anna niiden jatkaa toimintaansa kannen alla.
50/50-menetelmä
Kun valmistat ruokaa, joka vaatii eri ajan, 50/50-menetelmä on hyvä vaihtoehto. Tällä grillitekniikalla jaat grillin pinnan kahtia – toisen suoraa grilliä varten ja toisen epäsuoraa varten. Aloitat ruoan grillaamisen suoralla lämmöllä saadaksesi halutun grillipinnan. Sen jälkeen siirrät sen epäsuoraan osaan, jossa annat lihan sisäosan lämmetä haluttuun lämpötilaan. Ruokaa grillatessa voit lisätä nopeasti valmistettavia osia ja lisukkeita suoraan grillille. Tällä menetelmällä kaikki ruoka voi valmistua samanaikaisesti.
Reverse sear
Saadaksesi täydellisen grillatun palan, jossa on uskomattoman hyvä ja rapea grillipinta, voit käyttää reverse sear -menetelmää. Se on hieman monimutkaisempi menetelmä kuin muut, mutta tulos on uskomattoman hyvä.
Käytä tätä grillitekniikat aloittaaksesi ruoan grillaamisen matalalla lämmöllä kannen alla, yleensä noin 100 asteessa. Jatka tällä tavalla kunnes lihan sisus on muutaman asteen halutun lämpötilan alapuolella
Sen jälkeen poista kansi ja anna ruoan levätä noin vartin ajan. Valmistaessasi grilliä suoraa grilliä varten. Kun ruoka on levännyt tarpeeksi, sivele siihen voita tai öljyä ja laita se takaisin grilliin. Grillaa se nopeasti saadaksesi halutun grillipinnan. Samalla saavutat oikean sisälämpötilan. Tuloksena on täydellisesti grillattu raaka-aine uskomattoman hyvällä ja rapealla grillipinnalla.
Grillaus kaasugrillillä
Kuten huomaat, 50/50-menetelmä ja reverse sear sisältävät sekä epäsuoran että suoran grillauksen. Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset kokeilla, voit käyttää kaasugrilliä erinomaisesti. Useamman polttimen ansiosta voit valita sammuttaa yhden tai useampia niistä. Näin voit grillata sekä epäsuorasti että suoraan samanaikaisesti. Erityisen hyödyllistä on, jos grillissäsi on vähintään 3 tai 4 poltinta.