Kaasu: Tietoa ja faktoja

Kaasu

Kaasu on yleinen polttoaine, jonka suurin osa suomalaisista tuntee ja kohtaa jollain tavalla, kuten grillissä, terassilämmittimessä tai kamiinassa. Suomessa monilla on kuitenkin pieni pelko kaasun käyttämisestä ja säilyttämisestä. Se on osittain perusteltua, koska kaasulle on oltava kunnioitus, mutta oikeiden tuotteiden ja turvatoimien avulla kaasun käyttö on täysin turvallista suurimmaksi osaksi enemmän kuin tällä hetkellä. Suuressa osassa maailmaa kotitalouksissa käytetään kaasua paljon enemmän kuin tällä hetkellä Suomessa.

Mitä kaasu on?

Kaasu on suomalainen kauppanimi kaasuseokselle, joka koostuu pääasiassa propanista ja butaanista. Kaasua pidetään suhteellisen ympäristöystävällisenä tuotteena verrattuna esimerkiksi hiileen ja öljyyn. Tämä johtuu siitä, että kaasu (joka uutetaan maakaasusta ja raakaöljystä) aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä sekä hyvin vähän rikkidioksidia, raskasmetalleja, hiukkasia ja typpioksideja. Kaasu on kaasu, joka on puristettu nestemäiseksi säiliöissä.

Muissa maissa kaasua myydään yleensä nimellä LPG, ja sitä käytetään monissa maissa suuressa osassa kotitalouksia. Suomessa sitä käytetään kuitenkin pääasiassa teollisuudessa, kuten teräksen ja raudan lämmityskäsittelyihin.

Kaasu on näkymätön ja hajuton kaasuseos luonnollisessa muodossaan. Nykyään kaasuseokseen lisätään kuitenkin hajuste, jotta mahdollinen vuoto voidaan havaita.

Kaasu on 1,5 kertaa raskaampi kuin ilma, joten vuodon sattuessa kaasu kerääntyy alhaalle. Esimerkiksi suljetuissa tiloissa, kuten kotona, kaasu kerääntyy lattian tasolle tai kellariin. Ajan mittaan se kuitenkin laimenee ilman kanssa, jos ilmanvaihto on riittävä, joten jos epäilet kaasuvuotoa, avaa aina ikkunat kotona.

Kaasun säilytys tapahtuu yleensä turvallisissa ja suljetuissa säiliöissä, kuten kaasupulloissa. Kaasupullossa osa kaasusta on nestemäisessä muodossa ja osa kaasumaisessa muodossa.

Kaasun käyttökohteita

Kaasulla on lukuisia käyttökohteita, joita Suomessa yksityishenkilöt eivät hyödynnä samassa määrin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Teollisuus

Kuten mainittiin aiemmin, kaasua käytetään laajalti Suomen teollisuudessa, pääasiassa lämmitysprosesseihin ja lämpökäsittelyprosesseihin. Tämä johtuu siitä, että kaasulla on korkea energiasisältö, ja polttamisen lämpötila voi nousta jopa 1900 asteeseen.

Ei ole myöskään epätavallista, että teollisuudessa sisäkäytössä käytettävät trukit käyttävät kaasua polttoaineena.

Yksityiskäyttö

Kaasulla on useita käyttökohteita yksityishenkilöille, joista osa tunnetaan. Toiset eivät ehkä tiedä, kuinka monia tuotteita, joissa voi käyttää kaasua. Erityisen hyödyllistä se voi olla vapaa-ajan asunnoissa, joissa sähköverkon vakaus ei ole yhtä luotettava.

Grillit ja pizza-uunit – Kaksi käyttöaluetta, jotka useimmat tunnistavat ja jotka ovat yleisimpiä.

Terassilämmittimet – Yhdessä edellä mainitun kanssa yleinen tuote, jota käytetään kaasulla sähkön sijaan. Kaasupullo voidaan yleensä myös piilottaa näppärästi, jotta terassilämmitin voidaan tehdä tyylikkääksi sisustuselementiksi terassille tai ulkoterassille.

Ruuanlaitto – Suomessa ei ole erityisen yleistä, että käytämme kaasutuotteita ensisijaisessa asunnossamme. Mutta tosiasia on, että kaasuliesitasot ja kaasuliedet ovat usein ammattikokkien suosiossa paremman lämmönsäätelyn vuoksi. Ne ovat muuten hyvä vaihtoehto vapaa-ajan asuntoihin sähkökatkojen varalta. Kaasuliedet ovat myös hyvä vaihtoehto kotona, kun sähkökatkoja tapahtuu.

Jääkaappi ja pakastin – Myös kaasulla toimiva jääkaappi ja pakastin ovat tehokkaita sähkön sijasta. Yleinen Suomessa asuntovaunuissa, matkailuvaunuissa ja myös joissakin vapaa-ajan asunnoissa.

Lämmitys – Viime vuosien sähkön hintojen nousun myötä yhä useammat ovat kiinnostuneita kustannustehokkaammasta ratkaisusta, nimittäin kaasun lämmityksestä. Voit esimerkiksi käyttää kaasulämmitintä kotona tai kaasulla toimivaa lämminvesivaraajaa.

Muut – Muita käyttökohteita kaasulle voivat olla polttavat WC:t, hyttysansa ja rikkakasvien polttimet. Kaikki nämä voidaan käyttää kaasulla.

Polttoaineet ajoneuvoille

Joissakin Euroopan maissa on yleistä käyttää kaasua polttoaineena autoissa ja muissa ajoneuvoissa bensiinin tai dieselin sijaan. Sitä on käytetty auton polttoaineena 1940-luvulta lähtien, ja arviolta maailmassa on 13 miljoonaa kaasulla käyvää autoa.

Riskit kaasun kanssa

Kaasu itsessään ei ole myrkyllistä hengittää. Vuodon sattuessa se kuitenkin voi syrjäyttää hapen rajoitetussa tilassa aiheuttaen tukehtumisriskin.

Kaasuliekin sisäosan värin tulee olla sinivihreä. Jos liekki sisältää keltaisia sävyjä, kaasupolttimen tulisi olla huollossa säätöä tai puhdistusta varten. Älä yritä puhdistaa poltinta itse. Jos se ei puhdistu kunnolla, on vaara, että palaminen ei ole oikein. Tämä aiheuttaa häkämyrkytyksen riskin. Yleisin syy kaasuun liittyviin onnettomuuksiin on vuodon aiheuttama kaasulaitteiston tai letkujen välinen vuoto säiliön ja laitteen välillä. Tapauksia on myös sattunut, kun kaasulaitteet ovat olleet liian lähellä helposti syttyviä materiaaleja, jotka ovat syttyneet.

Suosittuja artikkeleita

Grillaa parvekkeella
Grillit
heatnordic.fi

Grillaaminen parvekkeella – Säännöt

Grillaaminen parvekkeella kasvaa suosiotaan. Ulkona tapahtuva toiminta vaikuttaa vaivattomalta, mutta säännöt ja määräykset voivat yllättää monet. Tutustutaanpa siis tarkemmin grillaamiseen parvekkeella. Saa grillaaminen parvekkeella? Se, saako parvekkeella grillata vai ei, riippuu useista tekijöistä. Ruotsissa ei tosiaankaan ole suoria lakeja tästä

Lue lisää »
Sahara-grilli grillin suojapeite takapihalla
Grillit
heatnordic.fi

Siksi tarvitset grillin suojapeite

Monille suomalaiselle ulkogrillailu on yksi kesän ehdottomista parhaista puolista. Mikään ei voita täydellistä grillattua illallista aurinkoisena kesäiltana. Nykyään kaasugrilli on tullut yhä suositummaksi suomalaisten grilliharrastajien keskuudessa. Kaasulla lämpötila nousee nopeasti ja sitä on helppo säätää, mikä on paljon vaikeampaa hiilipolttoaineilla.

Lue lisää »
3 grillitarvikkeet ripustettu grillin kylkeen
Grillit
heatnordic.fi

Vinkkejä – 10 grillitarvikkeet

Grillitarvikkeet ovat monipuolisia ja hyödyllisiä välineitä grillaamiseen. Tietysti tarpeesi voivat vaihdella, joten tässä esittelemme 10 suosituinta vaihtoehtoa. Hauskoilla ja älykkäillä grillitarvikkeilla voit tehostaa grillauskokemustasi ja saavuttaa monipuolisempia lopputuloksia. Löydät varmasti sopivan grillitarvikkeen valikoimastamme! Savulaatikko Savulaatikko antaa enemmän makua ruokaan ja

Lue lisää »
Pizzakivi kaasugrillissä
Grillit
heatnordic.fi

Grillaa pizza pizzakivi päällä

Leipomalla pizzaa kotona kätevän pizzakivi avulla varmasti tulet olemaan äärimmäisen suosittu ystävien ja perheen keskuudessa! Voit siirtää ruoanlaittoa ulos käyttämällä pizzakiviä grillissä, mutta et tarvitse antaa vuodenaikojen rajoittaa sinua. Ihanan grillatun pizzan kanssa kotona oleminen pizzakiven avulla tulee vielä viihtyisämmäksi,

Lue lisää »